Unordered List

ads
Responsive Ads Here

Ερευνα: Οι Έλληνες διαθέτουν υψηλό επίπεδο προσόντων


Η έρευνα Workmonitor, που πραγματοποιήθηκε για το γ' τρίμηνο του 2012, εξετάζει τις αναντιστοιχίες που υπάρχουν σχετικά με τα προσόντα που κατέχει το ανθρώπινο δυναμικό, την εύρεση ταλέντων από τους εργοδότες, καθώς και την κινητικότητα, την αυτοπεποίθηση και την ικανοποίηση στον εργασιακό χώρο τα οποία εξετάζονται ανά τρίμηνο.

Στην Ελλάδα τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το 69% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι τα προσόντα που διαθέτουν υπερβαίνουν τις απαιτήσεις της τρέχουσας εργασίας τους. Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από το μέσο όρο στον υπόλοιπο κόσμο που είναι στο 47%. Σύμφωνα με τη έρευνα, κάποιες άλλες χώρες στις οποίες οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι διαθέτουν πλεονάζοντα προσόντα από τα απαιτούμενα είναι η Κίνα (84%), ή Τουρκία (78%), η Αργεντινή (71%), η Βραζιλία (70%) και το Μεξικό (76%). Ταυτόχρονα στο Βέλγιο (28%), στο Λουξεμβούργο (23%) και στη Δανία (25%) από τις απαντήσεις που δόθηκαν φαίνεται να υπάρχει καλύτερη αντιστοιχία μεταξύ των προσόντων που διαθέτουν οι εργαζόμενοι και των απαιτήσεων που υπάρχουν στις θέσεις στις οποίες απασχολούνται.

Από τους συμμετέχοντες στην Ελλάδα μόλις το 9% δήλωσαν ότι διαθέτουν λιγότερα προσόντα από αυτά που απαιτούνται για τη θέση στην οποία απασχολούνται, σε αντίθεση με το μέσο όρο (20%) σε παγκόσμιο επίπεδο. Αναλόγως, αρκετοί εργαζόμενοι στην Ελλάδα βλέπουν ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι τους εργάζονται σε θέσεις όπου οι απαιτήσεις είναι κατώτερες από το ακαδημαϊκό τους επίπεδο (52% στην Ελλάδα έναντι 43% που είναι ο μέσος όρος σε παγκόσμιο επίπεδο). Επίσης το 48% των ερωτηθέντων παρατηρούν ότι πολλοί εργαζόμενοι απασχολούνται σε θέσεις με υψηλότερες απαιτήσεις από το ακαδημαϊκό τους επίπεδο.

Το 62% από το σύνολο των ερωτηθέντων στην Ελλάδα πιστεύουν ότι απασχολούνται σε θέσεις εργασίας στις οποίες υπάρχει αντιστοιχία με το αντικείμενο των σπουδών.  Στο Χονγκ Κονγκ (78%), την Ινδία (82%), τη Δανία (80%) και τη Νορβηγία (68%) οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι η εργασία τους έχει αντιστοιχία με το εκπαιδευτικό τους υπόβαθρο με τη Σουηδία (60%) να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο. Από την άλλη μεριά, μόνο το 37% των εργαζομένων στην Ιαπωνία και το 48% στη Σλοβακία πιστεύουν ότι υπάρχει αντιστοιχία της εργασίας τους με τις σπουδές τους.

Από τους ερωτηθέντες στην Ελλάδα, μόνο το 33% πιστεύουν ότι οι Έλληνες εργοδότες αντιμετωπίζουν δυσκολία στην εύρεση εργαζομένων με υψηλό επίπεδο προσόντων, κάτι το οποίο υποδεικνύει ότι υπάρχει ακόμα διαθέσιμος ικανός αριθμός καλά εκπαιδευμένων και ταλαντούχων εργαζομένων. Σε παγκόσμιο επίπεδο το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 60%. Το 21% των ερωτηθέντων, επίσης, αναφέρουν ότι οι εργοδότες σε τοπικό επίπεδο δεν αντιμετωπίζουν δυσκολία στην εύρεση εργαζομένων με χαμηλό επίπεδο προσόντων. Σε παγκόσμιο επίπεδο το αντίστοιχο ποσοστό βρίσκεται στο 27%. Ωστόσο, το 47% των ερωτηθέντων σε τοπικό επίπεδο δήλωσαν ότι ο εργοδότης τους αντιμετωπίζει δυσκολία στο να βρει τους κατάλληλους εργαζομένους για κάποιες πιο εξειδικευμένες θέσεις εργασίας.

Κατά μέσο όρο, το 47% των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένουν να υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού με υψηλό επίπεδο προσόντων μέσα στα επόμενα τρία έτη. Στην Ελλάδα το 44% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αναμένουν να υπάρχει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού με υψηλό επίπεδο προσόντων μέσα στα επόμενα τρία έτη. Αντίστοιχα σε τοπικό επίπεδο, το 37% πιστεύει ότι θα υπάρξει έλλειψη προσωπικού με χαμηλότερο επίπεδο προσόντων (δεξιοτήτων) μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Παράλληλα το 45% θεωρεί ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα υπάρξει έλλειψη προσωπικού για κάποιες πιο εξειδικευμένες θέσεις εργασίας.

Παγκοσμίως, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (54%) δήλωσαν ότι ο εργοδότη τους επενδύει επαρκώς σε πρόσθετη κατάρτιση και εκπαίδευση, καθώς και σε ευκαιρίες σταδιοδρομίας. Στην Ελλάδα, το 39% πιστεύουν ότι οι εργοδότες επενδύουν επαρκώς στην επαγγελματική τους ανάπτυξή (πρόσθετη κατάρτιση και εκπαίδευση). Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο στην Ιαπωνία (40%) και την Ουγγαρία (36%). Από την άλλη μεριά, στο Βέλγιο (65%), την Ολλανδία (61%) και το Λουξεμβούργο (68%) είναι ικανοποιημένοι με το επίπεδο των επενδύσεων που υπάρχει στην κατάρτιση και την εκπαίδευση.

Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες σε παγκόσμιο επίπεδο δηλώσαν ότι "Υπάρχουν επαρκείς ευκαιρίες για την καριέρα". Ωστόσο, μόνο το 35% σε τοπικό επίπεδο, το 25% στην Ουγγαρία και το 38% στην Ισπανία, αλλά και τη Σλοβακία δηλώσαν ότι ο εργοδότης τους παρέχει επαρκείς ευκαιρίες σταδιοδρομίας.

Ο Δείκτης Κινητικότητας παρουσίασε μείωση Ο «δείκτης κινητικότητας» της Randstad για την αγορά εργασίας αξιολογεί την ετοιμότητα των εργαζόμενων να αλλάξουν εργασία σε χρονικό ορίζοντα 6 μηνών. Η ετοιμότητα του ατόμου  βασίζεται στην τρέχουσα εργασιακή του ικανοποίηση, το φόβο για ενδεχόμενη απόλυσή του, την ανάγκη του για νέες προκλήσεις και την αυτοπεποίθηση ότι θα καταφέρει να βρει νέα εργασία. Ο δείκτης κινητικότητας για το γ' τρίμηνο του 2012 έφτασε τις 98 μονάδες και σημείωσε μια πτώση τριών μονάδων σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2012.

Το αποτέλεσμα αυτό καταδεικνύει ότι λιγότεροι εργαζόμενοι σε τοπικό επίπεδο αναμένουν να απασχοληθούν σε μια νέα εργασία για τους επόμενους 6 μήνες, σε σχέση με το περασμένο τρίμηνο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο δείκτης κινητικότητας για το γ' τρίμηνο αυξήθηκε στις 107 μονάδες και έφτασε στα επίπεδα του α' τρίμηνου του 2012.

Από το σύνολο των ερωτηθέντων στην Ελλάδα για το γ' τρίμηνο, 17,9% δήλωσαν ότι άλλαξαν θέσεις εργασίας κατά τους τελευταίους έξι μήνες, μια αύξηση της τάξης του 1,8% από το τελευταίο τρίμηνο. Το 33% αυτών που δήλωσαν ότι άλλαξαν θέσεις εργασίας κατά το γ' τρίμηνο, ανέφερε ότι ο λόγος για τον οποίο προέκυψε η αλλαγή της εργασίας τους ήταν η δυσαρέσκεια με τον εργοδότη τους.

Αυτοπεποίθηση για εύρεση νέας εργασίας στην Ελλάδα Από τους συμμετέχοντες της έρευνας σε τοπικό επίπεδο το 35,7% αναμένει ότι θα καταφέρει να βρει μία ανάλογη εργασία, εντός των επόμενων έξι μηνών, το οποίο κατά το β' τρίμηνο του 2012 ήταν στο 35,1%. Ωστόσο το επίπεδο της αυτοπεποίθησης για όσους αναμένουν να βρουν μια διαφορετική εργασία από τώρα και για τους επόμενους έξι μήνες παρουσίασε μείωση από το 43,6% του β' τριμήνου του 2012 στο 40,65% για το γ? τρίμηνο του 2012.

Από τους ερωτηθέντες στην Ελλάδα για το γ' τρίμηνο του 2012, σχεδόν οι μισοί (47%), φοβούνται ότι θα χάσουν την εργασία τους. Γενικότερα, οι γυναίκες στην Ελλάδα σε ποσοστό 47,1% φοβούνται περισσότερο για την απώλεια της εργασίας τους σε σύγκριση με τους άντρες που το αντίστοιχο ποσοστό είναι 45,6%.

Εργασιακή Ικανοποίηση Στην τελευταία έρευνα Workmonitor διαπιστώθηκε ότι το 54% των Ελλήνων εργαζομένων είναι ικανοποιημένο με την εργασία τους, ποσοστό το οποίο μειώθηκε κατά 4% σε σχέση με το περασμένο τρίμηνο. Στην Ελλάδα το 57% των γυναικών πιστεύουν ότι είναι ικανοποιημένες από την εργασία τους, σε αντίθεση με τους άντρες που το 40% δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένοι.

Η πλήρης παρουσίαση της έρευνας, συμπεριλαμβανομένων των λεπτομερών αναλύσεων των αποτελεσμάτων ανά γεωγραφική περιοχή, είναι διαθέσιμη στο http://www.randstad.gr/Workmonitor_Q3.

Τα χαρακτηριστικά της ερευνάς Workmonitor της Randstad Η έρευνα Workmonitor υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ολλανδία το 2003, στη συνέχεια ακολούθησε η Γερμανία και πλέον διεξάγεται σε 32 χώρες σε όλο τον κόσμο, καλύπτοντας την Ευρώπη, την Ασία, την Ωκεανία και την Αμερική. Η έρευνα Workmonitor της Randstad δημοσιεύεται 4 φορές το χρόνο αναδεικνύοντας τις τάσεις κινητικότητας σε βάθος χρόνου, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Ο «Δείκτης Κινητικότητας» της έρευνας Workmonitor εντοπίζει την αυτοπεποίθηση των εργαζομένων και στοχεύει στην καταγραφή των προσδοκιών και του αισθήματος της αίσθησης ασφάλειας που νιώθουν, καθώς και την πιθανότητα μετακίνησής τους σε διαφορετικούς εργοδότες μέσα σε ένα εξαμηνιαίο πλαίσιο. Έτσι παρέχεται μία ουσιαστική κατανόηση των αισθητήρων της αγοράς και των τάσεων που διαμορφώνουν οι εργαζόμενοι. Πέραν από τις εργασιακές μετακινήσεις, μέρη της έρευνας αποτυπώνουν την εργασιακή ικανοποίηση και τα προσωπικά κίνητρα των εργαζομένων, μέσα από ένα εναλλασσόμενο σύνολο θεματικών ερωτήσεων οι οποίες αποτελούν μέρος της έρευνας.

Η έρευνα διεξάγεται μέσω online ερωτηματολογίου και το δείγμα αποτελείται από άτομα ηλικίας 18-65 ετών, που εργάζονται τουλάχιστον 24 ώρες την εβδομάδα σε μια αμειβόμενη εργασία (όχι αυτοαπασχολούμενοι). Το μίνιμουμ δείγμα για κάθε χώρα είναι 400 συνεντεύξεις οι οποίες διεξάγονται από  τη Survey Sampling International.  Το εύρος του δείγματος στην Ελλάδα ήταν 405 συνεντεύξεις, οι οποίες διεξήχθησαν από τη Survey Sampling International. Η έρευνα για το γ' τρίμηνο του 2012 υλοποιήθηκε από τις 17 Ιούλιου έως τις 15 Αυγούστου, 2012.

Randstad:  Shaping the World of Work Η Randstad ειδικεύεται στις ευέλικτες μορφές εργασίας και στις υπηρεσίες ανθρώπινου δυναμικού. Οι υπηρεσίες μας καλύπτουν την προσωρινή και μόνιμη απασχόληση, την εξειδικευμένη στελέχωση (Professionals), το inhouse, το HR Solutions (outplacement, coaching) και την  πρόσληψη και διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού (outsource-payrolling).

Η Randstad αποτελεί ένας από τους κορυφαίους παρόχους υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού στον κόσμο, κατέχοντας μια από τις τρεις πρώτες θέσεις στην Αργεντινή, το Βέλγιο,  το Λουξεμβούργο, τον Καναδά, τη Χιλή, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ινδία, το Μεξικό, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ελβετία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, καθώς και σημαντικές θέσεις στην Αυστραλία, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο τέλος του 2011 η Randstad απασχολούσε περίπου 28.700 υπαλλήλους που εργάζονται σε  4.700 υποκαταστήματα σε 40 χώρες σε όλο τον κόσμο. Τα συνολικά έσοδα της Randstad για το 2011 έφτασαν τα 16,2 δισ. ευρώ.  Η Randstad ιδρύθηκε το 1960 και τα κεντρικά γραφεία βρίσκονται στο Diemen της Ολλανδίας. Η μετοχή της Randstad Holding nv είναι καταχωρημένη στο χρηματιστήριο NYSE Euronext Amsterdam, όπου οι μετοχές του ομίλου είναι εμπορεύσιμες.




 Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.randstad.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου