Unordered List

ads
Responsive Ads Here

Ολες οι αλλαγές στους φόρους για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, επιχειρήσεις


Ένα νέο απλούστερο φορολογικό σύστημα υπόσχεται η κυβέρνηση με τη φορο-μεταρρύθμιση που ετοιμάζει. Υπό την πίεση της τρόικας, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ανεβάσει ταχύτητα προκειμένου μέχρι το τέλος της εβδομάδας να έχει προχωρήσει στην διαμόρφωση των νέων ρυθμίσεων για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα. Οι ανατροπές στην φορολογία των εισοδημάτων και των ακινήτων θα έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν «καθαρά» έσοδα περίπου 2 δισ. ευρώ.

Η νέα φορολογική μεταρρύθμιση που σχεδιάζει η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει λιγότερους φόρους στις επιχειρήσεις, μεγάλες φοροεπιβαρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευμαίες και υπόσχεται φοροελαφρύνσεις για τους μισθωτούς και συνταξιούχους οι οποίοι έχουν δεχθεί απανωτά «χτυπήματα» από τις μειώσεις στις αποδοχές τους και την επιβολή έξτρα φόρων, έκτακτων φόρων και «χαρατσιών».

Τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα προβλέπουν:
Ελεύθεροι επαγγελματίες - επιτηδευματίες. Τα εισοδήματα 780.000 φορολογούμενων θα φορολογούνται πλέον από το πρώτο ευρώ με έναν μόνο συντελεστή, ο οποίος θα καθοριστεί στο 30%. Επιτηδευματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες που δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μέχρι το ύψος του σημερινού αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ, θα κληθούν να πληρώσουν ετήσιο φόρο εισοδήματος έως και 1.500 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν καθόλου φόρο. Όσοι δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 75.000 ευρώ θα πληρώσουν φόρους αυξημένους κατά κατά 80 έως 3.830 ευρώ. Αντίθετα οι έχοντες ετήσια εισοδήματα πάνω από 75.000 ευρώ θα δουν τις συνολικές επιβαρύνσεις τους να μειώνονται. Όσοι δηλώνουν από 75.000 έως 100.000 ευρώ το χρόνο θα γλιτώσουν ετησίως από 420 έως και 2.420 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα γλιτώσουν φόρους επειδή το σύνολο των εισοδημάτων τους από ατομικές επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα θα φορολογείται πλέον με 30%, ενώ με το ισχύον σήμερα καθεστώς της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, το μεγαλύτερο τμήμα των εισοδημάτων τους υπάγεται σε συντελεστές φόρου υψηλότερους του 30%, κυμαινόμενους από 35% έως και 45%. Το μέτρο θα συνδυαστεί και με αλλαγές στις δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα. Βέβαια, με το νέο σύστημα που επιθυμεί να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών δεν αντιμετωπίζεται η φοροδιαφυγής. Και αυτό διότι ο γιατρός για παράδειγμα που δεν έκοβε αποδείξεις θα συνεχίσει να μην εκδίδει όπως επίσης και ο υδραυλικός, ο ηλεκτρολόγος κ.λ.π. Με το νέο σύστημα, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, επιχειρείται κυρίως η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.

Ανώνυμες εταιρίες - ΕΠΕ. Σήμερα τα κέρδη των εταιριών φορολογούνται με συντελεστή 20% και τα διανεμόμενα κέρδη (μερίσματα) φορολογούνται επιπλέον αυτοτελώς με συντελεστή 25%, με αποτέλεσμα η συνολική φορολογική επιβάρυνση να φθάνει μέχρι και το 42,5% . Για να περιοριστεί η «μετανάστευση» των επιχειρήσεων σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές εξετάζεται ο φόρος στα κέρδη να διαμορφωθεί στο 15% και στα μερίσματα να μειωθεί επίσης στο 15%. Δεν αποκλείεται όμως ο φόρος στα κέρδη να ανέλθει στο 30% και να καταργηθεί ο φόρος κατά τη διανομή μερίσματος.
Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες επιχειρήσεις. Καταργείται η επιχειρηματική αμοιβή και ο φορολογικός συντελεστή θα ανέλθει επίσης στο 30% με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης.
Αγρότες: Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ σήμερα δεν υποχρεούνται να τηρούν βιβλία και κατά την πώληση των προϊόντων. Με το νέο σχέδιο θα αντιμετωπίζονται φορολογικά ως επιτηδευματίες. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 300.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα φορολογούνται με το ίδιο καθεστώς που θα ισχύσει και για τους επιτηδευματίες. Δηλαδή θα πληρώνουν φόρο με βάση συντελεστή 30% επί του συνολικού καθαρού γεωργικού εισοδήματος Στην περίπτωση αυτή όλοι οι αγρότες θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος ενώ μέχρι σήμερα οι περισσότεροι απαλλάσσονται από τη φορολογία.

Μισθωτοί – συνταξιούχοι.
Σε δραστική μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από 45% σήμερα ακόμη και στο 30% μπορούν να προσδοκούν μισθωτοί και συνταξιούχοι. Στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνεται η εφαρμογή μιας νέας φορολογικής κλίμακας με διατήρηση του αφορολόγητου ορίου και περιορισμό των κλιμακίων από οκτώ που είναι σήμερα σε τρία και μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από 45% που εφαρμόζεται σήμερα για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 100.000 ευρώ σε 30%.
Στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται πολλά σενάρια για τη νέα φορολογική κλίμακα με τη διαμόρφωση του ανώτατου συντελεστή στο 30% και με πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών για όλους τους φορολογούμενους.

Συγκεκριμένα εξετάζεται:
- Κατάργηση των απαλλαγών για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.
- Κατάργηση των αφορολογήτων ποσών που ισχύουν για τις οικογένειες με προστατευόμενα τέκνα. Το κόστος ανέρχεται για τον προϋπολογισμό στα 438 εκατ ευρώ και το απολαμβάνουν 1,4 εκατ. φορολογούμενοι.
- Κατάργηση της έκπτωσης των τόκων από τη χορήγηση στεγαστικού δανείου για πρώτη κατοικία.
Παράλληλα σχεδιάζεται η έκπτωση έως και 100% από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογούμενων για δαπάνες με αποδείξεις από ορισμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής. Όσες περισσότερες αποδείξεις συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι τόσο μεγαλύτερο το όφελος που θα έχουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εφορία θα αναγνωρίζει και θα αφαιρεί κατά 100% από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογούμενων τις αποδείξεις από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτήρια, αισθητικούς, φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και άλλες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών. Εκτός από τις παραπάνω περιπτώσεις το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να συμπεριλάβει στη σχετική λίστα τις δαπάνες σε μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και άλλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας.

Φόρος...α λα γαλλικά
Το νέο φορολογικό πακέτο δεν αποκλείεται να «κρύβει» και ένα ακόμη μέτρο έκπληξη. Το μέτρο αυτό, θα αφορά τους πλούσιους και θα έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα προκειμένου να δείξει ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να συμβάλλουν στη μεγάλη δημοσιονομική προσπάθεια οι έχοντες. Μετά μάλιστα και τις συστάσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων που ζήτησαν «να πληρώσουν και οι πλούσιοι ».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συζητήσεις που γίνονται στο υπουργείο Οικονομικών έπεσε η πρόταση για την επιβολή ενός φόρου στην ελίτ των φορολογουμένων στα πρότυπα του μοντέλου Ολάντ. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υλοποιώντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις του προωθεί την επιβολή ενός φόρου με συντελεστή 75% στους πλούσιους Γάλλους και συγκεκριμένα σε όσους έχουν εισοδήματα άνω του 1.000.000 ευρώ για διάστημα 2 ετών.
Εάν τελικά αποφασιστεί το μοντέλο αυτό να υιοθετηθεί και στην Ελλάδα το ύψος του εισοδήματος που θα φορολογηθεί με έναν υψηλό συντελεστή θα προσγειωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα (ίσως στις 500.000 ευρώ και με συντελεστή 50%) δεδομένου ότι στην Ελλάδα αριθμός των φορολογούμενων που δηλώνουν πάνω από 1.000.000 δεν υπερβαίνει τους πενήντα.
Ακίνητα
Την επιβολή ενιαίου φόρου στη συνολική ακίνητη περιουσία συμπεριλαμβανομένων και των «κλειστών» και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων καθώς και των αγροτεμαχίων προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις αλλαγές στη φορολογία με στόχο τη μεταφορά του βάρους από την αγορά στη κατοχή του ακινήτου.
Ο νέος ενιαίος φόρος που θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας θα έχει κλιμακωτούς συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,1% και θα φθάνουν μέχρι 2% ανάλογα με την αντικειμενική αξία των ακινήτων και ένα χαμηλό ατομικό αφορολόγητο όριο γύρω στις 100.000 ευρώ για τη πρώτη κατοικία.
Στο νέο φόρος θα υπάγονται ακίνητα που σήμερα απαλλάσσονται όπως τα αγροτεμάχια και εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού κτήματα ακόμη και εκτάσεις με φωτοβολταϊκά συστήματα. Ο φόρος θα επιβάλλεται στο σύνολο των ακινήτων χωρίς να εξετάζεται αν ιδιοχρησιμοποιούνται, είναι ηλεκτροδοτούμενα η αποφέρουν εισόδημα στο κάτοχο τους. Για παράδειγμα για κάποιον που έχει στη κατοχή του σπίτι αξίας 300.000 ευρώ και οικόπεδο εκτός σχεδίου 100.000 ευρώ η εφορία θα υπολογίζει το φόρο επί της συνολικής αξίας των ακινήτων του δηλαδή επί των 300.000 ευρώ. Από το φόρο θα εξαιρεθούν μόνο η αγροτική γη που ανήκει σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες
Το σχέδιο για την φορολογία των ακινήτων περιλαμβάνει ακόμη:
- Μείωση των συντελεστών του φόρου μεταβίβασης ακινήτων (Φ.Μ.Α.) με στόχο την τόνωση της οικοδομής. Το βασικό σενάριο να προβλέπει τους συντελεστές να διαμορφώνονται στο 3%-4% από 8%-10% που είναι σήμερα ανάλογα με την αξία του ακινήτου, ενώ υπάρχουν και προτάσεις για μεγαλύτερη μείωση του φόρου στο 1%-2%. Στο αφορολόγητο όριο για την αγορά πρώτης κατοικίας δεν εξετάζονται αναπροσαρμογές, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση της φορολογίας για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων υψηλής αξίας.
- Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε κάτω από 20% από 23% που είναι σήμερα, στις αγορές νεόδμητων κατοικιών, αλλά για την υλοποίηση του μέτρου απαιτείται η έγκριση της Ε.Ε.
- Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης για τις κατοικίες όταν θα εφαρμοστεί πλήρως το νέο Περιουσιολόγιο. Με το νέο περιουσιολόγιο η εφορία θα έχει πλήρη εικόνα για την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου και θα υπολογίζει με απλές και συνοπτικές διαδικασίες τη φοροδοτική ικανότητά του



http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου